2015. szeptember 30., szerda

Őszi kopogtató

Kirándultunk, szedegettük az őszi terméseket. Ezt a kopogtatót készítettem belőle. Még kell egy pár darabot készítenem. 

2015. július 26., vasárnap

Kukorica lisztből prósza

Édesanyám mindíg azt mesélte, "az életbe többet kukoricaprószát nem készít és nem eszik". A háború alatt kislány volt és nagyon sok-sok prószát ettek, mert nem volt más. De az nem ilyen volt, csak víz és kukorica dara és só. Gondoltam elkészítem, természetesen több hozzávalóból, így aztán egészen finom lett. 

                                  elkészítés

  1. A hozzávalókat (a lekvár kivételével) összekeverjük, sütőpapírral bélelt vastag falú tepsibe öntjük. 
  2. Tetejét megpöttyözzük szilvalekvárral és tejföllel. Forró sütőben megsütjük (tűpróba).
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 1000 Ft

hozzávalók   

2015. július 17., péntek

Rumos zöld dió befőtt

Az első zöld dió befőttem. Előre bocsájtom, hogy nagyon macerás, tulajdonképpen ez maradék zöld dióm, likőrnek szedtünk diót, de nem kellett annyi amennyit leszedtünk. Sajnáltam kidobni, ezért elkezdtem keresgélni az interneten, mit is tudnék belőle készíteni. A befőttnél döntöttem.

A recept az alábbi: megszurkáljuk a diókat, egy nagyobb dunsztos üvegbe tesszük és annyi vizet rakunk rá, hogy ellepje, 15 napig naponta cseréljük a vizet rajta. Majd ecetes vízbe megfőzzük, kb 20 perc. Leszűrjük, az előre elkészített szirupba főzzük 15 percig. Abba hagyjuk kihűlni, 24 óráig. Ezt háromszor ismételjük.

Szirup, 1 liter víz, 70 dkg cukor, 3-4 csillagánizs, 2 fahéj összetörve, 10 szem szegfűszeg. Felforraljuk nem kell sokáig főzni, hiszen ezzel a lével még háromszor is  főzzük a diót.

Amikor kész, üvegekbe tesszük, ráöntünk 1 dcl rumot /én csak a hajós rumot szeretem, mert annak intenzívebb az illata/ utána felöntjük a sziruppal. Fejjel lefelé jól záródó kupakkal 10 perc elég, hogy légmentesen záródjon. Reméljük finom lesz a karácsonyi pulykához.!


2015. június 16., kedd

Rumos cseresznye

Ma rumos cseresznyét tettem el, mint látjátok "mama cseresznyéje" férjem szerint /ő készítette a cimkéket/ nyersen készült, nem főztem, remélem majd úgy november-december felé nagy sikere lesz. 

2015. június 9., kedd

Meggy befőtt és szörp


Ma lett kész a vasárnap szedett meggyből befőtt és szörp. A meleg kikészített, 32 fokban nem kellemes a befőzés. De azért úgy látom megérte.  

2015. június 8., hétfő

Meggyes pite

32 fok meleg. De azért a konyhai 40 fok ellenére megérte, már elfogyott egy ekkora tányérral.

2015. május 11., hétfő