2015. július 17., péntek

Rumos zöld dió befőtt

Az első zöld dió befőttem. Előre bocsájtom, hogy nagyon macerás, tulajdonképpen ez maradék zöld dióm, likőrnek szedtünk diót, de nem kellett annyi amennyit leszedtünk. Sajnáltam kidobni, ezért elkezdtem keresgélni az interneten, mit is tudnék belőle készíteni. A befőttnél döntöttem.

A recept az alábbi: megszurkáljuk a diókat, egy nagyobb dunsztos üvegbe tesszük és annyi vizet rakunk rá, hogy ellepje, 15 napig naponta cseréljük a vizet rajta. Majd ecetes vízbe megfőzzük, kb 20 perc. Leszűrjük, az előre elkészített szirupba főzzük 15 percig. Abba hagyjuk kihűlni, 24 óráig. Ezt háromszor ismételjük.

Szirup, 1 liter víz, 70 dkg cukor, 3-4 csillagánizs, 2 fahéj összetörve, 10 szem szegfűszeg. Felforraljuk nem kell sokáig főzni, hiszen ezzel a lével még háromszor is  főzzük a diót.

Amikor kész, üvegekbe tesszük, ráöntünk 1 dcl rumot /én csak a hajós rumot szeretem, mert annak intenzívebb az illata/ utána felöntjük a sziruppal. Fejjel lefelé jól záródó kupakkal 10 perc elég, hogy légmentesen záródjon. Reméljük finom lesz a karácsonyi pulykához.!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése