"Imádkozom egy szebb világért, amit a gondolat teremt. A fénylő Napom sugaráért, fénye járja be lelkemet. Imádkozom te érted, s értem, legyen itt végre szebb világ! Váljak jobbá, mint eddig éltem! Ezért mondok egy szép imát." (Aranyosi Ervin)
2015. szeptember 30., szerda
2015. július 29., szerda
2015. július 26., vasárnap
Kukorica lisztből prósza
Édesanyám mindíg azt mesélte, "az életbe többet kukoricaprószát nem készít és nem eszik". A háború alatt kislány volt és nagyon sok-sok prószát ettek, mert nem volt más. De az nem ilyen volt, csak víz és kukorica dara és só. Gondoltam elkészítem, természetesen több hozzávalóból, így aztán egészen finom lett.
elkészítés
- A hozzávalókat (a lekvár kivételével) összekeverjük, sütőpapírral bélelt vastag falú tepsibe öntjük.
- Tetejét megpöttyözzük szilvalekvárral és tejföllel. Forró sütőben megsütjük (tűpróba).
- sütési hőfok: 180°C
- költség: 1000 Ft
hozzávalók
- 40 dkg kukoricaliszt
- 4 dl kefir
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 dl víz
- 5 dkg szilvalekvár
2015. július 17., péntek
Rumos zöld dió befőtt
Az első zöld dió befőttem. Előre bocsájtom, hogy nagyon macerás, tulajdonképpen ez maradék zöld dióm, likőrnek szedtünk diót, de nem kellett annyi amennyit leszedtünk. Sajnáltam kidobni, ezért elkezdtem keresgélni az interneten, mit is tudnék belőle készíteni. A befőttnél döntöttem.
A recept az alábbi: megszurkáljuk a diókat, egy nagyobb dunsztos üvegbe tesszük és annyi vizet rakunk rá, hogy ellepje, 15 napig naponta cseréljük a vizet rajta. Majd ecetes vízbe megfőzzük, kb 20 perc. Leszűrjük, az előre elkészített szirupba főzzük 15 percig. Abba hagyjuk kihűlni, 24 óráig. Ezt háromszor ismételjük.
Szirup, 1 liter víz, 70 dkg cukor, 3-4 csillagánizs, 2 fahéj összetörve, 10 szem szegfűszeg. Felforraljuk nem kell sokáig főzni, hiszen ezzel a lével még háromszor is főzzük a diót.
Amikor kész, üvegekbe tesszük, ráöntünk 1 dcl rumot /én csak a hajós rumot szeretem, mert annak intenzívebb az illata/ utána felöntjük a sziruppal. Fejjel lefelé jól záródó kupakkal 10 perc elég, hogy légmentesen záródjon. Reméljük finom lesz a karácsonyi pulykához.!
A recept az alábbi: megszurkáljuk a diókat, egy nagyobb dunsztos üvegbe tesszük és annyi vizet rakunk rá, hogy ellepje, 15 napig naponta cseréljük a vizet rajta. Majd ecetes vízbe megfőzzük, kb 20 perc. Leszűrjük, az előre elkészített szirupba főzzük 15 percig. Abba hagyjuk kihűlni, 24 óráig. Ezt háromszor ismételjük.
Szirup, 1 liter víz, 70 dkg cukor, 3-4 csillagánizs, 2 fahéj összetörve, 10 szem szegfűszeg. Felforraljuk nem kell sokáig főzni, hiszen ezzel a lével még háromszor is főzzük a diót.
Amikor kész, üvegekbe tesszük, ráöntünk 1 dcl rumot /én csak a hajós rumot szeretem, mert annak intenzívebb az illata/ utána felöntjük a sziruppal. Fejjel lefelé jól záródó kupakkal 10 perc elég, hogy légmentesen záródjon. Reméljük finom lesz a karácsonyi pulykához.!
2015. július 10., péntek
2015. június 16., kedd
2015. június 9., kedd
2015. június 8., hétfő
2015. május 11., hétfő
2015. május 1., péntek
2015. április 29., szerda
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)